Maciej Pinkwart, Północna Słowacja...

Kuchnia słowacka

Najczęściej spotykane nazwy

bravčovy - wieprzowy
čaj - herbata
čerstvá žemľa - świeża bułka
citrón - cyrtryna
cukor - cukier
haloušky - kluski
horčica - musztarda
hovädzi - wołowy
hranolky - frytki
káva - kawa, także kávička - kawka
káva presso - kawa z ekspresu
klobasa - kiełbasa
knedľa - bułka gotowana na parze i krojona w plastry, dodatek do mięsa lub gulaszu
obložená žemľa - kanapka
  omeleta - omlet (uwaga: omeleta to też niekiedy jajecznica, ale usmażona "na twardo")
palacinky - naleśniki
párky - parówki
pirohý - pierogi
pivo - piwo (patrz następny rozdział)
praženica - jajecznica
ryža - ryż
salama - salami
šampiňony - pieczarki
šunka - szynka
sviečkovica - polędwica
vajco - jajko
žemľa - bułka

Jedálny lístok - karta dań, menu

Kuchnia słowacka zazwyczaj nie bardzo smakuje Polakom, zwłaszcza ta pojawiająca się w ofercie dla "zorganizowanych turystów", w której przeważają niezbyt wykwintne ciepłe dania mięsne, serwowane na śniadanie, obiad i kolację. Przy indywidualnej kompozycji wyżywienia można jednak znaleźć coś interesującego. Nie zapominajmy o przystawkach i szybkich przekąskach - choć i za Tatrami, podobnie jak wszędzie, zaczynają dominować fast-foody, McDonald's i pizzerie - to jednak nadal specjalnością słowacką są rozmaitego rodzaju sałatki (šalát), które dla spieszącego się kierowcy zastąpią wykwintniejszy lunch. Prawdziwy smakosz nie odmówi sobie jednak godzinki w dobrej restauracji, gdzie można zamówić coś ze specjalności kuchni słowackiej. Moje ulubione dania oznaczam gwiazdkami.

Polievky - zupy

Hovädzia z cestovinou - rosół wołowy z makaronem
Paradajková - pomidorowa
***Slovenská cibuľačka - zupa cebulowa z ziemniakami i surowym żółtkiem
Vývar z kurčiat z mäsom a rezancami - rosół z drobiu z mięsem i makaronem (łazankami)

Hydina - drób

**Kuracie prsia z mandlami - piersi kurczaka z migdałami
Kurači rezeň, varene zemiaky - kotlet z kurczęcia, gotowane ziemniaki
Pečené kurča, dusená ryža - kurczę pieczone, duszony ryż
**Vyprážané morčacie prsia so šunkou a syrom - Pieczone piersi indycze z szynką i serem

Ryby

Pstruh na rošte - pstrąg z rusztu
Rybie filé na masle - filet rybny na maśle

Jedla na objednávku - dania na zamówienie

Biftek z vajcom - befsztyk z jajkiem
****Domača zabijačka, opekané zemiaki - zestaw mięs: kiełbasa, kawałek wołowiny, wieprzowiny, może być kaszanka i przysmażane ziemniaki.
Hovädzia pečenka, varené zemiaky - pieczeń wołowa z gotowanymi ziemniakami
**Levočská mäsová zmes - Lewocka mięsna mieszanka
Prirodne bravčove rebierko - wieprzowe żeberka w sosie własnym
Sviečkové rezy z šampiňonami - polędwica w plastrach z pieczarkami
Trstenská placka - placek "po zbójnicku", z gulaszem w ostrym sosie z surówką
Viedenská roštenka - sznycel po wiedeńsku
**Vyprážané býčie žľazy - Smażone bycze jądra
Vyprážaný bravčový rezeň, zemiakový šalát s majonézou - smażony kotlet wieprzowy (kotlet schabowy panierowany), sałatka ziemniakowa z majonezem

Bezmäsité jedlá - Dania jarskie

**Bryndzové haloušky - kluski bryndzowe, na ostro
Cestoviny z vajcom - makaron z jajkiem
Palacinky so zaváraninou - naleśniki z konfiturami
***Palacinky s čokoládou, šľahačkou a orechami - naleśniki z czekoladą, bitą śmietaną i orzechami
Praženica s cibuľkou - jajecznica na cebulce
****Slovenské pirohy so slaninou a cibuľou - Słowackie pierogi, rodzaj "ruskich", tylko z samymi ziemniakami jako farszem, ze słoniną i cebulą
Syrové faširki - sznycle serowe, także faszerowane jajkiem lub zieleniną.
Volské oko - jajko sadzone
**Vyprážaný syr z tatarskou omačkou - smażony, panierowany ser żółty z sosem tatarskim

Hotove jedla - dania gotowe, barowe

Maďarský guláš s knedľičkami - gulasz węgierski z knedliczkami
Opekane špekáčký - przysmażane serdelki
Spišské, oravské, bratislavské parki s horčicou - parówki z musztardą

Prílohy - dodatki

Hlávková kapusta - szatkowana kapusta (na surowo, zwykle ze śmietaną, oliwą lub majonezem)
Kyslá uhorka - kiszony ogórek
Šalát miešaný - sałatka mieszana, zwykle ogórek (uhorka), pomidor (paradajka) i cebula (cibuľa)

DalejF

E Powrót do "Spisu treści"