Maciej Pinkwart, Północna Słowacja...
Kuchnia słowacka
Najczęściej spotykane nazwy
bravčovy - wieprzowy čaj - herbata čerstvá žemľa - świeża bułka citrón - cyrtryna cukor - cukier haloušky - kluski horčica - musztarda hovädzi - wołowy hranolky - frytki káva - kawa, także kávička - kawka káva presso - kawa z ekspresu klobasa - kiełbasa knedľa - bułka gotowana na parze i krojona w plastry, dodatek do mięsa lub gulaszu obložená žemľa - kanapka |
omeleta -
omlet (uwaga: omeleta to też niekiedy
jajecznica, ale usmażona "na twardo") palacinky - naleśniki párky - parówki pirohý - pierogi pivo - piwo (patrz następny rozdział) praženica - jajecznica ryža - ryż salama - salami šampiňony - pieczarki šunka - szynka sviečkovica - polędwica vajco - jajko žemľa - bułka |
Jedálny lístok - karta dań, menu
Kuchnia słowacka zazwyczaj nie bardzo smakuje Polakom, zwłaszcza ta pojawiająca się w ofercie dla "zorganizowanych turystów", w której przeważają niezbyt wykwintne ciepłe dania mięsne, serwowane na śniadanie, obiad i kolację. Przy indywidualnej kompozycji wyżywienia można jednak znaleźć coś interesującego. Nie zapominajmy o przystawkach i szybkich przekąskach - choć i za Tatrami, podobnie jak wszędzie, zaczynają dominować fast-foody, McDonald's i pizzerie - to jednak nadal specjalnością słowacką są rozmaitego rodzaju sałatki (šalát), które dla spieszącego się kierowcy zastąpią wykwintniejszy lunch. Prawdziwy smakosz nie odmówi sobie jednak godzinki w dobrej restauracji, gdzie można zamówić coś ze specjalności kuchni słowackiej. Moje ulubione dania oznaczam gwiazdkami.
Polievky - zupy
Hovädzia z cestovinou - rosół
wołowy z makaronem
Paradajková - pomidorowa
***Slovenská cibuľačka - zupa cebulowa z
ziemniakami i surowym żółtkiem
Vývar z kurčiat z mäsom a rezancami - rosół
z drobiu z mięsem i makaronem (łazankami)
Hydina - drób
**Kuracie prsia z mandlami -
piersi kurczaka z migdałami
Kurači rezeň, varene zemiaky - kotlet z
kurczęcia, gotowane ziemniaki
Pečené kurča, dusená ryža - kurczę
pieczone, duszony ryż
**Vyprážané morčacie prsia so šunkou a syrom
- Pieczone piersi indycze z szynką i serem
Ryby
Pstruh na rošte - pstrąg z
rusztu
Rybie filé na masle - filet rybny na maśle
Jedla na objednávku - dania na zamówienie
Biftek z vajcom - befsztyk z
jajkiem
****Domača zabijačka, opekané zemiaki -
zestaw mięs: kiełbasa, kawałek wołowiny, wieprzowiny, może
być kaszanka i przysmażane ziemniaki.
Hovädzia pečenka, varené zemiaky - pieczeń
wołowa z gotowanymi ziemniakami
**Levočská mäsová zmes - Lewocka mięsna
mieszanka
Prirodne bravčove rebierko - wieprzowe żeberka
w sosie własnym
Sviečkové rezy z šampiňonami - polędwica w
plastrach z pieczarkami
Trstenská placka - placek "po
zbójnicku", z gulaszem w ostrym sosie z surówką
Viedenská roštenka - sznycel po wiedeńsku
**Vyprážané býčie žľazy - Smażone bycze
jądra
Vyprážaný bravčový rezeň, zemiakový šalát s
majonézou - smażony kotlet wieprzowy (kotlet schabowy
panierowany), sałatka ziemniakowa z majonezem
Bezmäsité jedlá - Dania jarskie
**Bryndzové haloušky - kluski
bryndzowe, na ostro
Cestoviny z vajcom - makaron z jajkiem
Palacinky so zaváraninou - naleśniki z
konfiturami
***Palacinky s čokoládou, šľahačkou a orechami
- naleśniki z czekoladą, bitą śmietaną i orzechami
Praženica s cibuľkou - jajecznica na cebulce
****Slovenské pirohy so slaninou a cibuľou -
Słowackie pierogi, rodzaj "ruskich", tylko z samymi
ziemniakami jako farszem, ze słoniną i cebulą
Syrové faširki - sznycle serowe, także
faszerowane jajkiem lub zieleniną.
Volské oko - jajko sadzone
**Vyprážaný syr z tatarskou omačkou -
smażony, panierowany ser żółty z sosem tatarskim
Hotove jedla - dania gotowe, barowe
Maďarský guláš s knedľičkami
- gulasz węgierski z knedliczkami
Opekane špekáčký - przysmażane serdelki
Spišské, oravské, bratislavské parki s horčicou
- parówki z musztardą
Prílohy - dodatki
Hlávková kapusta - szatkowana
kapusta (na surowo, zwykle ze śmietaną, oliwą lub majonezem)
Kyslá uhorka - kiszony ogórek
Šalát miešaný - sałatka mieszana, zwykle
ogórek (uhorka), pomidor (paradajka) i cebula (cibuľa)